NEW YORK - De Amerikaanse creditcardmaatschappijen MasterCard en Visa onderzoeken een mogelijk datalek bij een betalingsverwerker in de Verenigde Staten.

Dat hebben beide bedrijven vrijdag gemeld, aldus de BBC.

Het lek in de beveiling zat bij betalingsverwerker Global Payments. Het bedrijf meldt zelf dat het ongeautoriseerde toegang heeft geïdentificeerd.

MasterCard en Visa benadrukken dat hun eigen systemen op geen enkele manier in gevaar zijn geweest. Sommige banken worden gewaarschuwd dat een aantal kaarthouders mogelijk risico loopt. Om welke banken het gaat en om hoeveel mensen, konden beide creditkaartbedrijven niet zeggen.

Ingewijden meldden echter aan de krant The Wall Street Journal dat het om circa 50.000 creditcardhouders zou gaan. Over mogelijke gevolgen buiten de VS is niets bekend.

Vertrouwelijke gegevens

In 2008 wist een groep hackers binnen te dringen in de systemen van Heartland Payment Systems, een van de grootste verwerkers van creditcardbetalingen in de VS.

Zij kregen zo de vertrouwelijke gegevens van meer dan 130 miljoen creditcards in handen. Die diefstal van creditcardgegevens geldt als de grootste ooit.