BEIJING - Geruchten over een ophanden zijnde coup hebben in China geleid tot de sluiting van zestien websites en de blokkade van twee sociale medianetwerken.

Ook zijn zes mensen gearresteerd en is een onbekend aantal mensen ondervraagd.

Op de websites en twee Twitter-achtige diensten doken volgens staatspersbureau Xinhua berichten op over militaire voertuigen die de hoofdstad zouden binnenrijden. "Er gaat iets mis in Beijing", zo werd daarin geconcludeerd.

De actie, die vrijdagavond laat werd aangekondigd door verschillende staatsmedia, onderstreept de vrees van de autoriteiten voor de groeiende toegang tot internet van de Chinese bevolking en de gretigheid waarmee Chinezen, ondanks de censuur en mogelijke straffen, de politiek bespreken.

Reinigen

De twee sociale medianetwerken die getroffen zijn door de maatregelen hebben elk meer dan driehonderd miljoen gebruikers. Voor het 'reinigen' van de sites hebben de sites drie dagen uitgetrokken.

In China woedt momenteel de ergste politieke crisis in jaren. De machthebbers zijn druk bezig om de nalatenschap van Bo Xilai uit te wissen, het politieke kopstuk dat eerder deze maand werd ontslagen als partijchef van de stad Chongqing. Later dit jaar moet een strak geregisseerde machtsoverdracht aan de top van de partij en de staat plaatsvinden.