AMSTERDAM – Vodafone gaat abonnementen introduceren speciaal voor doven, slechthorenden en mensen met spraakproblemen.

Dat laat de provider vrijdag weten. Het abonnement is vanaf 1 april verkrijgbaar omdat de eerste dag van de nieuwe maand is. Vodafone belooft dat het geen 1 april-grap is.

Doven kunnen bij de bundel alleen een Galaxy S II krijgen. Verder wordt er voor 30 euro per maand 1000 MB aan mobiel internet geboden voor het gebruik van videobellen. Ook zitten er 250 sms’jes in het abonnement.

Vodafone lanceert het abonnement in samenwerking met AnnieS, een organisatie die zich al langer inzet voor het verbeteren van communicatiemogelijkheden voor doven en slechthorenden. Er is een verklaring van AnnieS nodig voordat een consument het speciale abonnement kan afsluiten.

Speciale software

De Galaxy S II wordt uitgerust met speciale software waarmee de beeldkwaliteit voorrang krijgt op geluid, ook bij verminderde bandbreedte. Ook beschikt de smartphone over speciale video- en chatsoftware.

“Zo kunnen klanten overal een tolk inzetten via het beeldscherm van de smartphone. Daardoor wordt communiceren gemakkelijker in situaties zoals een doktersbezoek of het volgen van een gesproken presentatie op het werk”, legt Vodafone uit.

Het pakket wordt volgens de provider vergoed door verzekeraars met een verklaring van auditieve- of spraakbeperking.