BRUSSEL - De Europese Unie heeft een akkoord bereikt over het verlagen van de kosten van bellen, sms'en en mobiel internet in het buitenland. De prijzen vallen iets hoger uit dan in het originele plan.

Dat zijn de Europese Commissie, het Europees Parlement en de 27 EU-lidstaten woensdag in principe overeengekomen.

Eerder stemde het Europees Parlement al met verlaging in, maar uit het overleg zijn iets andere kosten gekomen. Zo was het eerst het plan om per 1 juli 50 cent voor 1 MB aan mobiel internet te rekenen. Dit tarief komt nu uit op 70 cent.

De prijzen worden de komende twee jaar nog wel verder verlaagd. Zo kost 1 MB binnen de EU vanaf 1 juli 2013 nog maximaal 45 cent en het jaar daarna nog 20 cent.

Bellen en sms'en

Vanaf komende zomer mag een telefoongesprek maximaal 29 cent per minuut kosten, de ontvangst van een gesprek 8 cent en een sms 9 cent. Een telefoongesprek kost nu nog 35 cent per minuut. In 2014 moet dat 19 cent zijn.

Voor een sms'je geldt nu een maximum van 11 cent. De komende jaren moet dat verlaagd worden naar 6 cent. Op 1 juli wordt eerst een maximum  van 9 cent ingevoerd.

Het parlement gaat naar verwachting in mei akkoord, de lidstaten stemmen in juni officieel in, zodat de regeling aan het begin van de zomer van kracht wordt. ''Geweldig nieuws'', aldus Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) woensdag.