AMSTERDAM - Door een oproep van de Poolse presentator Szymon Majewski heeft het Polenmeldpunt van de PVV maandag uren platgelegen.

De tweeën halfmiljoen kijkers van zijn programma surfden volgens het AD massaal naar het online klachtenloket.

In het programma Szymon Live, vergelijkbaar met David Letterman's Late Show uit de VS, worden grappen gemaakt over het nieuws en sketches gespeeld.

Maandag interviewde Majewski Geert Wilders, gespeeld door zichzelf, via een videoverbinding. In de sketch had hij een blonde pruik op en waren op de achtergrond een molen en twee schapen te zien.

Nep-reactie

Na de sketch riep de presentator op een nep-reactie op het meldpunt voor overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen achter te laten. Het is niet bekend hoe lang de site onbereikbaar was. Inmiddels is de site volgens het AD vanuit Polen niet meer bereikbaar.

PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar wil in de krant niet zeggen of Poolse IP-adressen zijn geblokkeerd. Hij zegt van niets te weten, ook niet van het platleggen. Majewski bedankte dinsdag al zijn kijkers.

De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een motie van D66 waarin afstand wordt genomen van het zogeheten Polenmeldpunt van de PVV. De motie kreeg de steun van alle partijen behalve VVD, PVV en SGP. Ook het vorige week uit de PVV gestapte Kamerlid Hero Brinkman stemde voor.

Mening

Premier Mark Rutte (VVD) weigert tot nu toe een mening te geven over het meldpunt, omdat het een initiatief is van een politieke partij en niet van het kabinet. De Tweede Kamer wil nu per brief van Rutte horen hoe hij met de aangenomen motie zal omgaan.