AMSTERDAM - Facebook heeft vorig jaar de Noorse politie toegang geweigerd tot gegevens van Anders Breivik, de dader van de dodelijke aanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya. Als reden daarvan haalde het bedrijf de privacy aan.

Dat schrijft internetjournalist Peter Olsthoorn in zijn nieuwe boek De macht van Facebook

De Noorse autoriteiten zouden sinds de aanslagen van 22 juli 2011 proberen toegang te krijgen tot de gegevens van Breivik op het sociale netwerk.

Privacy

In februari beklaagde Officier van Justitie Christian Hatlo zich over de slechte medewerking van het bedrijf dat zich beroept op de eigen privacyregels. De website wil precies weten wat de Noorse overheid wil weten. “We werken niet mee aan hengelexpedities”, stelt Facebook.

Olsthoorn concludeert dat het voor de politie nagenoeg onmogelijk is om exact aan te geven waar naar gezocht wordt. Hij noemt de houding verbazingwekkend, omdat oprichter Mark Zuckerberg hamert op transparantie en eigen verantwoordelijkheid. Overigens heeft het bedrijf de pagina van Breivik wel verwijderd toen in de nacht na de aanslagen er zich ruim 1500 vrienden aanmeldden.

Commerciële vertaling

Volgens de privacyregels van Facebook kunnen de gegevens van gebruikers van het sociale netwerk ook ingezet worden om gerichte advertenties af te leveren. Op de pagina van Breivik kwam een advertentie te staan voor ‘App to save the world’, waardoor volgens Olsthoorn Breivik kennelijk als wereldverbeteraar werd gezien.

Een andere advertentie was gericht op een tool om professioneel een netwerk op te bouwen. Dat komt overeen met het gedrag van Breivik die duizenden verzoeken voor vriendschap verstuurde via het sociale medium.

Privacyonvriendelijk

Facebook staat internationaal bekend om een gebrek aan privacyvriendelijkheid. Zo werd het bedrijf medio maart in de Verenigde Staten aangeklaagd, omdat zonder toestemming van klanten alle contactgegevens werden geüpload naar de servers van het bedrijf.

In Europa is momenteel een actie bezig van individuen die proberen toegang te krijgen tot alle gegevens die Facebook van ze bijhoudt. Volgens Europese privacyregels mag dat worden ingezien, maar dit blijkt in de praktijk bijna onmogelijk.

Bij de bomaanslag in Oslo en de schietpartij in op Utøya kwamen in totaal 77 mensen om het leven en raakten 96 mensen gewond.

Alles over de aanslagen in Noorwegen in ons dossier