'Hosten Megaupload kost te veel'

AMSTERDAM - De kosten voor het hosten van de miljoenen bestanden van Megaupload-gebruikers dreigen de pan uit te rijzen. 

Dat heeft hostingbedrijf Carpathia Hosting donderdag gezegd.

Het bedrijf beheert de 'bevroren' bestanden van de gebruikers, maar heeft nu, tenzij er een geldschieter kan worden gevonden, naar eigen zeggen geen andere keuze meer dan de bestanden te wissen.

Carpathia heeft meer dan 1100 servers in gebruik om de 25 miljoen gigabyte aan gegevens op te slaan. Dat kost het bedrijf negenduizend dollar (6800 euro) per dag. De rekening is inmiddels opgelopen tot meer dan een half miljoen dollar.

Illegaal

Megaupload is op verzoek van Amerikaanse openbaar aanklagers door de Nieuw-Zeelandse autoriteiten uit de lucht gehaald. Gebruikers zouden op grote schaal illegaal gekopieerd materiaal hebben gedeeld. Volgens Megaupload hebben gebruikers de dienst echter ook gebruikt om persoonlijke bestanden op te slaan.

Carpathia besloot daarop in januari, in samenwerking met digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation, de data te bewaren om te voorkomen dat deze gegevens verloren gaan.

Rechtszaak

Niet alleen gebruikers willen dat de gegevens worden bewaard, ook andere belanghebbenden willen dat. Een van hen is de Motion Picture Associaton of America, die in het materiaal belangrijke bewijslast ziet in een mogelijke rechtszaak tegen Megaupload.

Carpathia heeft de rechter gevraagd een ander bedrijf te zoeken om de data te hosten of ervoor te zorgen dat Carpathia wordt betaald totdat de zaak is afgerond. Als dit niet kan wil Carpathia de gebruikers korte tijd toegang tot hun bestanden geven om de gegevens vervolgens te verwijderen.

Lees meer over:
Tip de redactie