AMSTERDAM – Er is een felle strijd losgebarsten rond een nieuwe standaard voor Europese simkaarten. Apple en Nokia, Motorola en Blackberry staan lijnrecht tegenover elkaar.

Zowel Apple als een samenwerkingsverband van de andere drie bedrijven willen een nieuwe standaard introduceren in Europa. De partijen zijn het echter fundamenteel oneens over de invulling.

Apple heeft gewerkt aan een eigen nano-sim, een kleine variant van de huidige micro-simkaart. Ook Nokia, Motorola en Blackberry hebben een eigen standaard ontwikkeld. Het voordeel van een nieuwe kleinere simkaart is ruimtebesparing in smartphones en een standaard die door de hele markt gebruikt kan worden.

Voor welke optie ook gekozen wordt, voor het ontwerp moet door de betreffende partij een licentie worden uitgegeven. De kritiek op Apple is dat voor het gebruik van hun nano-simkaart apparaten moeten worden omgebouwd.

Stemming

Apple heeft diverse Europese providers achter zich gekregen en maakt daarom volgens the Financial Times de meeste kans om de standaard binnen te slepen. De andere bedrijven zullen dan licenties moeten betalen aan Apple.

De stemming over de nieuwe simkaart vindt volgende week plaats en de grootste partij is Nokia met 92 stemmen. Het aantal stemmen wordt toebedeeld aan de hand van de omzet van bedrijven. Apple probeert door het toevoegen van Europese dochterondernemingen meer stemmen te krijgen. Nokia heeft daar al kritiek op geuit.

Wanneer nieuwe simkaarten echt de standaard zullen worden is onduidelijk.