AMSTERDAM - Politicus Geert Wilders en tv-journalist Frits Wester gelden als de meest invloedrijke twitteraars in de Haagse politiek.

Toch blijkt uit analyse dat de tweets van politiek redacteur Jaap Jansen het meeste effect hebben.

Dat blijkt maandag uit een analyse van ANP, Sargasso.nl en de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor NU.nl.

Opvallend is ook dat de PowNews-journalist Rutger Castricum weliswaar in de algemene Twitterwereld populair is, maar in het twitterverkeer op het Binnenhof nauwelijks meetelt.

ANP, Sargasso.nl en studenten van de UvA stelden een lijst op van ruim 300 sleutelfiguren op het Binnenhof, bekeken wie met wie contact heeft en onderzochten de populariteit van deze mensen bij de hele Twitterpopulatie. De uitkomst is verrassend.

Jaap Jansen

De grote man in de Haagse Twitter Stolp is Jaap Jansen, redacteur van het tv-programma Pauw en Witteman. In ruim twee maanden tijd werden zijn berichtjes door 85 verschillende mensen doorgestuurd of beantwoord.

Ter vergelijking, Geert Wilders staat op nummer 39 op de ranglijst, met 21 mensen op het Binnenhof die in deze periode iets met zijn tweets hebben gedaan. Andere mensen die hoog scoren zijn Lucas Benschop (NU.nl), Sywert van Lienden (21 jaar, publicist), Kustaw Bessems (De Pers) en Alex Klusman (campagnevoerder).

Geruchtenmachine

De politieke geruchtenmachine heeft zich deels naar Twitter verplaatst. Vrijwel alle Haagse politici, journalisten en spin doctors houden elkaar daar in de gaten, promoten elkaars ideeën, proefballonnetjes of nieuwtjes. Of ze gaan er juist tegenin. En ook op Twitter bestaat er een pikorde.

Als er gekeken wordt naar aantal volgers en hoe tweets zich verspreiden, dan scoren politici als Geert Wilders, Tofik Dibi (GroenLinks) altijd hoog. Journalisten als Frits Wester (RTL Nieuws) en Kustaw Bessems (De Pers) ook.

Deze Haagse spelers blijken echter vooral buiten het Binnenhof populair. De tweets van Jaap Jansen, die in totaal ruim 8000 volgers heeft, worden niet alleen door veel mensen , maar ook veelvuldig doorgestuurd.

Vaker

Jansen moet wel een aantal mensen boven zich dulden wiens tweets vaker worden doorgestuurd ('geretweet'). Op nummer 1 staat een blogger van dejaap.nl, Huub Bellemakers. In de top vijf zien we ook Sywert van Lienden en Alex Klusman terug. Op nummer vier staat GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren

''Ik denk wel dat ik op politiek terrein tot de pioniers behoor. Ik twitter omdat het leuk is een discussie aan te gaan en onmiddellijk reacties te krijgen’’, aldus Jansen zelf.

Sommige politici twitteren niet veel, maar als ze spreken wordt er geluisterd. Van alle tweets die Geert Wilders stuurt, wordt 54 procent doorgestuurd door iemand op het Binnenhof. Daarbuiten is dat 100 procent.

Hoog scoren ook Ruth Peetoom (voorzitter van het CDA), Job Cohen (PvdA), Bart Snels (publicist/adviseur, GroenLinks) en Carlijn van Donselaar (Pownews).

Het onderzoek werd uitgevoerd door de PoliticalMashup groep van Maarten Marx aan het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam.

Lees hier uitleg over het onderzoek

Bekijk hier de spreadsheet met de data uit het onderzoek