AMSTERDAM - NU.nl adviseert bezoekers hun computer te controleren op virussen nadat woensdag korte tijd malware verspreid werd via de nieuwssite na een cyberaanval.

Woensdag kwam aan het licht dat een hacker op NU.nl een kwaadaardige code had geplaatst. Hierdoor werd korte tijd via de website een trojan verspreid. Het gaat om een virus met de naam Sinowal.

“We adviseren iedereen die op woensdag 14 maart tussen 11.30 en 13.30 uur NU.nl heeft bezocht zijn of haar computer te controleren op de aanwezigheid van een virus”, aldus de hoofdredactie en technische afdeling van NU.nl.

In principe is er een verhoogd risico voor gebruikers met verouderde versies van software als Internet Explorer, Flash Player en Adobe Reader.

Scanners

Bezoekers kunnen het beste de website www.waarschuwingsdienst.nl bezoeken, waar adviezen worden gegeven om het probleem op te lossen. Advies voor Windowsgebruikers is bijvoorbeeld de nieuwe versie van Hitman Pro downloaden. Dit programma kan de malware detecteren en verwijderen. 

Er is geen enkele aanwijzing dat Mac en Linux-gebruikers ook getroffen zouden zijn.

Wanneer ook gebruik gemaakt is van internetbankieren is het verstandig om de veiligheidscheck van Nederlandse banken uit te voeren. NU.nl is sinds woensdagmiddag gewoon weer veilig te gebruiken.

Aantal

Er verschijnen in diverse media berichten dat 100.000 computers besmet zouden zijn. Dit is gebaseerd op een schatting van beveiligingsbedrijf Fox-IT aan de hand van de hoeveelheid besmettingen bij hun klanten.

NU.nl kan de aantallen nog niet bevestigen, maar werkt momenteel met man en macht aan een eigen analyse.