AMSTERDAM - De Volkskrant komt vanaf 1 maart met een nieuwe abonnementsvorm. Lezers die doordeweeks minder tijd hebben om de krant te lezen kunnen de hele krant via internet scannen en eventueel interessante artikelen uitprinten. Op zaterdag krijgen ze de dikke zaterdageditie door de bus. Het combinatie-abonnement heeft als werktitel 'Zaterdagplus'.

Dat heeft Volkskrant-uitgever P. Kok donderdag gezegd. De Volkskrant hoopt op deze manier mensen te bedienen die op zaterdag al vaak een los nummer kopen omdat ze dan meer tijd hebben om te lezen. Doordeweeks kunnen ze met een loginnaam een PDF-bestand openen en dan een digitale versie van het dagblad lezen. Dat bestand is exact gelijk aan de papieren uitgave.

Op dit moment verkoopt de Volkskrant naar eigen zeggen zo'n .000 losse nummers op een zaterdag. Omdat niet elke koper evenwel elke zaterdag een krant aanschaft, denkt Kok dat 400.000 tot 500.000 lezers af en toe op zaterdag het dagblad kopen. "Als procent daarvan het combinatie-abonnement neemt, dan zijn we al een heel eind."

Het Zaterdagplus-abonnement gaat 80 euro per halfjaar kosten. Het huidige, gewone halfjaarabonnement kost 128 euro. Volgens Kok hebben enquêtes uitgewezen dat er voldoende geïnteresseerden voor het nieuwe initiatief zijn. Ook zouden er veel verzoeken vanuit de advertentiemarkt binnenkomen.