ROTTERDAM - Alle naar schatting 245.000 foto's, prenten, tekeningen en andere afbeeldingen die zijn ondergebracht in de Atlas van Stolk, komen beschikbaar op internet.

Met een nieuwe website met doorzoekbare beeldbank wil de Atlas zijn naamsbekendheid vergroten.

Dat staat in het collectiebeleidsplan 2013-2016 van de Atlas van Stolk. Het is een van de drie belangrijkste beeldcollecties van Nederland en bevat verder landkaarten, affiches en afbeeldingen die in boeken staan afgedrukt.

Met de digitalisering van de collectie is al een begin gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf uit Heiloo. Naar verwachting zijn eind volgend jaar de eerste 30.000 afbeeldingen gescand.

Begunstigers van de Atlas hebben voor dit project 135.000 euro bij elkaar gelegd. Al in 1998 werd een deel van de collectie gedigitaliseerd, maar van deze opnamen voldoet maar een derde aan de huidige digitale norm.

Verzameling

De verzameling, in 1830 begonnen door de Rotterdamse houthandelaar Abraham van Stolk en sinds 1967 in bruikleen van de gemeente Rotterdam, is opgeslagen onder het Schielandshuis dat ook onderdak biedt aan het Museum Rotterdam.

In dit gebouw heeft de Atlas (het woord werd in de 19e eeuw ook gebruikt voor 'collectie') een eigen tentoonstellingsruimte. Volgend jaar wordt 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden gevierd met een grote tentoonstelling.