AMSTERDAM - De sterke opkomst van vakantieboekingen via het internet zet reisbureaus onder grote druk. Momenteel boekt eenderde van de Nederlanders hun reis al surfend over het internet. Nog geen kwart gaat voor hun vakantie naar het reisbureau. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van NFO Trendbox onder 3000 mensen.

Reisorganisatie Thomas Cook, onder meer Vrij Uit en Neckermann, maakte donderdag ook bekend zijn strategie meer te verleggen naar internet. Directievoorzitter S. van der Heijden van het bedrijf stelde dat de omslag noodzakelijk is om te overleven in de prijzenslag die momenteel gaande is in de reisbranche om de gunst van de zuinig geworden consument.

Grondig

Thomas Cook past de komende jaren zijn netwerk van 190 reisbureaus grondig aan. ''De functie van de bureaus verandert door het internet sterk. Nu zijn ze vooral ingericht als boekingskantoren, straks worden het meer adviesbureaus'', stelde Van der Heijden.

Volgens hem zullen de komende vier tot vijf jaar circa veertig reisbureaus verdwijnen. Door een geleidelijke vermindering en doordat de overblijvende kantoren groter worden, verwacht hij weinig pijnlijke gevolgen voor de huidige 560 medewerkers in de reisbureaus.

Transparanter

Voor consumenten is de reisbranche volgens Van der Heijden door de opkomst van internet transparanter geworden en wordt duidelijk dat een vakantie boeken via een reisagent vaak duurder is dan via internet. Hij rekende voor dat reizen binnen Europa al gauw 10 procent duurder kan zijn en een verre trip 12 procent, door de commissies die reisbureaus rekenen.

Identiek

Van der Heijden: ''Thomas Cook zal zeker niet de eerste zijn die het commissiesysteem afschaft. Wij hebben immers zelf ook reisbureaus, maar het systeem moet wel binnen vijf jaar om. Reisbureaus kunnen het zich straks niet meer permitteren dat zij identieke producten zoveel duurder aanbieden dan het internet.''Vooral kleine reisbureaus in de grote steden, die te maken hebben met weinig klantenbinding, komen volgens hem in de problemen.

Thomas Cook gaat vanaf volgende week al zijn producten aanbieden op het internet. ''Wij zullen op het internet wel dezelfde prijzen hanteren bij identieke producten als in onze brochures, maar komen ook met aanbiedingen.''

Auto

Van der Heijden verwacht vooral veel autovakanties via het internet te verkopen. Over vier tot vijf jaar moet de helft van de Vrij Uit-producten online worden verkocht. De afgelopen tijd heeft volgens hem juist dit merk relatief veel klanten verloren. ''Een accommodatie is tegenwoordig snel geboekt via het internet. Voor de rest heb je je auto en weg ben je.''

Uit het NFO Trendbox-onderzoek blijkt ook dat driekwart van de toeristen die hun reis online regelen, een autovakantie boeken. Vliegreizen worden nog voor bijna 60 procent geregeld bij de reisagent.