AMSTERDAM – Ziggo test een techniek waarmee meer data over hetzelfde kabelnetwerk verstuurd moet kunnen worden. Dit kan resulteren in meer zenders, meer HD-zenders of meer Video on demand-aanbod.

Een woordvoerder van Ziggo bevestigt tegenover NU.nl naar aanleiding van berichtgeving van Totaal TV dat het bedrijf tests uitvoert met de modulatietechniek QAM256.

Nu wordt door Ziggo nog QAM64 gebruikt waardoor het aantal zenders op het kabelnetwerk beperkt is. Ziggo verlaagde het aantal analoge tv-zenders onlangs ook al om meer ruimte te genereren voor digitale zenders.

Bij een overgang naar QAM256 moet er dus nog meer ruimte beschikbaar komen, maar hoeven er geen zenders geschrapt te worden. Volgens Totaal TV is de omzetting in mei afgerond. De woordvoerder van Ziggo wil tegen NU.nl alleen kwijt dat er getest wordt, maar over een eventuele uitrol kan hij niets zeggen.

Belangrijk

De overgang naar de nieuwe techniek is op dit moment erg belangrijk omdat HD-zenders meer ruimte kosten. Steeds meer zenders bieden een HD-variant van hun normale programmering aan.

Met de extra ruimte kan Ziggo ook in het algemeen meer kanalen beschikbaar maken voor klanten en zou ook het aanbod aan Video on demand vergroot kunnen worden.

Meer zenders

De woordvoerder laat weten dat de eerste resultaten er tot nu toe goed uit zien. “Het creëren van meer zenders is, als alle tests goed uitpakken, één van de mogelijkheden, maar daar is nog niets over besloten.”

De kans lijkt echter groot dat het zenderaanbod uitgebreid wordt. Zij het door het aanbieden van meer zenders in het algemeen of door het uitbreiden van het HD-aanbod.