AMSTERDAM – Google is hard bezig om meer inkomsten uit applicaties te halen. Het hoofd van applicatiewinkel Android Market heeft zijn positie opgegeven.

Dat melden Amerikaanse media maandag. Android Market werd vorige week omgedoopt tot Google Play.

Toen werd al duidelijk dat de zoekgigant door het samenvoegen van de applicatiewinkel en de film-, muziek- en boekdiensten meer omzet wilden genereren. Tot nu toe valt het aantal aankopen dat in Android gedaan wordt nog tegen.

Eric Chu, die al 4,5 jaar leiding gaf aan Android Market, heeft zijn positie opgegeven. Zijn taken worden overgenomen door Jamie Rosenburg, directeur digital content bij Android. Chu blijft wel actief binnen Google.

Of zijn overstap te maken heeft met de verandering van Android Market naar Google Play is niet duidelijk.

Problemen Android

Een bron die bekend is met het team dat aan Android werkt, stelt tegenover Techcrunch dat er al langer problemen zijn. Zo was er naast Chu nog een belangrijke topman binnen Android. Dit leidde volgens de bron tot onduidelijkheid over wie het laatste woord had. Hierdoor zouden onnodige situaties ontstaan zijn.

Bovendien focuste Andy Rubin, hoofd van Android als geheel, zich volgens de bron alleen op het aantal Androidtoestellen en de opbrengsten uit mobiel zoeken. Hierdoor werden inkomsten uit Android Market het ondergeschoven kindje.

Het vertrek van Chu en het samenvoegen van diverse diensten onder Google Play wijzen op een poging van Google om meer geld te halen uit applicaties en aankopen binnen Android.