AMSTERDAM - Wikipedia heeft zich aan zijn belofte gehouden om afstand te nemen van hostingbedrijf GoDaddy. GoDaddy kwam in opspraak omdat het bedrijf het antipiraterijplan SOPA steunde.

Wikipedia is om die reden overgestapt naar een concurrent. Dat laat Michelle Paulson, juridisch adviseur van de Wikimedia Foundation, weten in een blogpost.

De Amerikaanse hostingprovider GoDaddy werd eind vorig jaar fel bekritiseerd omdat het een voorstander van de omstreden SOPA-wetgeving was. Meer dan 70.000 klanten vertrokken uit onvrede en een aantal grote bedrijven, waaronder Wikipedia, dreigden over te stappen.

Vanwege de aanhoudende kritiek trok GoDaddy zijn steun voor de wet in, maar dat was voor veel bedrijven te laat.

Besluit

Wikipedia zegt in dat het zich als vijfde meest bezochte website veel zorgen maakt over wie de domeinnamen verzorgt. “GoDaddy’s aanvankelijke steun voor de Stop Online Piracy Act (SOPA), de controversiële anti-piraterijwetgeving in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, bevestigt onze beslissing om de relatie te beëindigen”, aldus Paulson op de website.

Wikipedia heeft gekozen voor Markmonitor om GoDaddy te vervangen. De overdracht is vrijdag voltooid en volgens Wikipedia zijn er geen problemen geweest tijdens de procedure.

Protest

De encyclopedie is een felle tegenstander van SOPA. In januari ging de website  24 uur uit de lucht om te protesteren tegen het plan. Kort daarna besloot de Amerikaanse Senaat de stemming over de controversiële internetwetten PIPA en SOPA voor onbepaalde tijd uit te stellen.