AMSTERDAM - Google probeert eigenaar te worden van de website googleplay.com. De zoekgigant heeft een procedure aangespannen bij het National Arbitration Forum in de VS om het domein bij de huidige eigenaar weg te halen.

Dat meldde website Fusible vrijdag.

De zoekgigant kondigde eerder deze week aan dat de naam van Android Market veranderd is naar Google Play. Naast Android Market gaan ook Google Music, Google eBookstore en de filmdienst van het bedrijf onderdeel uitmaken van Google Play.

Hoewel er al een website voor Google Play is, play.google.com, wil het bedrijf ook het domeinnaam googleplay.com in handen krijgen. De website is nu nog in Japans bezit en wordt gebruikt om advertenties van derden weer te geven.

Overtredingen

Of Google de domeinnaam krijgt wordt besloten door het National Arbitration Forum Panel. Die organisatie bepaalt op basis van regels van internetorganisatie ICANN of Google’s klacht gegrond is.

Dit is het geval als de domeinnaam identiek is aan of verwarrende gelijkenis vertoont met een bepaald merk. Ook als de eigenaar geen rechten of legitieme belangen heeft met betrekking tot de domeinnaam kan Google de naam toegewezen krijgen. Verder is er ook sprake van een overtreding als de domeinnaam geregistreerd staat en door kwaadwillenden wordt gebruikt. 

Domeinnamen

Begin maart werden de domeinen googleplayapps.com, googleplaygames.com en googleplaybooks.com al wel door Markmonitor geregistreerd.

Markmonitor is een bedrijf dat zich bezighoudt met het beschermen van merknamen en werkte eerder al samen met Google. Googleplay.com stond toen niet op de lijst.