AMSTERDAM - Wie uren lang 'doelloos' op internet surft, verandert langzaam in een goudvis. Tenminste dat beweren Amerikaanse onderzoekers. Het verslavende van het websurfen zorgt ervoor dat mensen nog maar heel kort hun aandacht op een pagina kunnen richten, net als de kleine oranje visjes.

Goudvissen kunnen zich slechts negen seconden op iets concentreren. "De aandacht van mensen wordt beïnvloed door het surfen op het web", menen de onderzoekers van het Massachussets Institute of Technology, aldus de BBC

Zij hebben gemeten hoe lang mensen hun aandacht op een website houden. Gemiddeld blijven mensen maar zestig seconden op een site. Dat wordt mede veroorzaakt door inkomende mailtjes en andere digitale aandachtsafleiders. "Bovendien zijn er nogal veel onderwerpen, plaatjes of teksten die je aandacht trekken", legt een van de onderzoekers uit.

"We vervelen ons snel op internet, en dan gaan we naar een andere stek.Daardoor neemt onze aandachtsboog af, gaan we in die zin steeds meer op een goudvis lijken."

Doelgericht

Het gevaar van internet is dat iemand tijdens het surfen iets interessants tegenkomt en daarop klikt en zo steeds verder verwijderd raakt van wat hij eigenlijk aan het doen was.Aangeraden wordt dan ook om van tevoren op te schrijven wat je op internet wilt opzoeken of doen om vervolgens doelgericht je taak af te ronden.