AMSTERDAM – Door een ernstig lek in softwarepakket Plesk zijn diverse servers van hostingbedrijf Hostnet gehackt en daarbij zijn inloggegevens van klanten buitgemaakt.

Dat meldt Tweakers.net vrijdag.

Plesk is een softwarepakket dat helpt een domein te beheren. Eerder werd bekend dat een lek in Plesk misbruikt was en dat er bij hostingbedrijf Proserve inloggegevens gestolen zijn. Nu is duidelijk dat dit ook bij Hostnet gebeurd is.

Om hoeveel servers en hoeveel klanten het gaat is niet duidelijk. Het gaat om servers die klanten van Hostnet zelf beheren. In totaal heeft het bedrijf zo'n 2000 servers, maar het meerendeel was niet vatbaar omdat deze servers een andere versie van Plesk gebruiken

De klanten waarvan het bedrijf weet dat ze getroffen zijn, zijn persoonlijk geïnformeerd. De rest is ook op de hoogte gebracht van de situatie.

Plesk heeft het lek inmiddels gedicht, maar er is dus al misbruik van gemaakt.

Het is volgens Tweakers niet duidelijk wat de totale omvang van de situatie is. Zowel in Nederland als in het buitenland zijn hostingbedrijven slachtoffer geworden van het lek in Plesk omdat de hackers de afgelopen weken ongestoord hun gang konden gaan.