AMSTERDAM – Het kabinet gaat dit voorjaar een brede visie geven op privacy, veiligheid en bescherming van burger op internet. D66 en SP hebben daar enige tijd geleden al om gevraagd.

In antwoorden van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) op vragen over het nieuwe privacybeleid van Google laat de minister weten voor de zomer met een brede visie te komen.

Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66, vroeg Verhagen om opheldering over het beleid van Google. Per 1 maart heeft de zoekgigant de voorwaarden aangepast. Er is nu één overkoepelend beleid voor alle diensten.

Dit betekent dat gegevens die vergaard worden van ingelogde gebruikers op Youtube ook gebruikt mogen worden op Google+ of de zoekmachine. Bovendien is er geen mogelijkheid om niet akkoord te gaan met de voorwaarden.

Onderzoek afwachten

De enige mogelijkheid is om uit te loggen bij Google en zo de diensten te gebruiken. Het bedrijf heeft al laten weten het beleid aangepast te hebben om het overzichtelijker te maken en de relevantie van diensten te verhogen.

Verhagen laat in zijn brief weten een onderzoek van Europese toezichthouders af te wachten. “Het is aan de verantwoordelijke toezichthouders om in te grijpen wanneer er privacyschending aan de orde zou zijn”, aldus de minister.

Brede visie

Hij laat in de brief weten nog geen actie te ondernemen en wijst bovendien op de mogelijkheid om uitgelogd gebruik te maken van Googlediensten. Verhagen wordt door Verhoeven ook gevraagd om een planning rondom een brede visie van het kabinet over online privacy.

Het D66-Kamerlid en Sharon Gesthuizen van de SP vroegen het kabinet al eerder om deze visie, een antwoord blijft echter nog uit.

Verhagen schrijft nu: “De uitvoering van de motie zal in het voorjaar aan u worden aangeboden.” Het kabinet zal dan de visie geven op online privacy en veiligheid en bescherming van burger op het internet.