AMSTERDAM – Yahoo gaat op korte termijn mogelijk duizenden banen schrappen. Het gaat al langer slecht met het internetbedrijf.

All Things Digital sprak met diverse anonieme bronnen binnen en buiten het bedrijf. Zij stellen allemaal dat er een grote reorganisatie gaat komen. Mogelijk worden er duizenden mensen ontslagen.

Momenteel heeft het bedrijf ruim 14.000 mensen in dienst.

Het gaat al tijden slecht met Yahoo. De financiële cijfers vallen tegen. De winst en omzet dalen al diverse kwartalen en eind 2011 werd topvrouw Carol Bartz ontslagen. Scott Thompson volgde haar in januari 2012 op.

Ontslagen

Hij zou nu druk bezig zijn het bedrijf te herstructureren. Ontslagen zouden daarbij horen, maar ook diverse diensten en producten zullen heroverwogen worden. Volgens de bronnen kunnen de ontslagen nog in maart aangekondigd worden.

Eind januari verliet medeoprichter Jerry Yang overigens ook het bedrijf. Hij stelde dat de tijd gekomen was om andere belangen buiten Yahoo na te streven. Yang liet weten Thompson te steunen, maar ging verder niet in op de situatie bij het internetbedrijf.

Het eerste grote besluit van Thompson als CEO was niet onomstreden. In februari werd bekend dat Yahoo Facebook beschuldigt van patentinbreuk en dreigt met een rechszaak. Mogelijk komt daar later deze maand dus nog een controversiële stap bij.

Verkoop

Over een mogelijke verkoop van onderdelen van het bedrijf konden de bronnen weinig nieuws vertellen. Yahoo is al langer in gesprek over de verkoop van Aziatische activiteiten. Er zouden zelfs partijen zijn die het hele bedrijf willen overnemen.

De marktwaarde van Yahoo zou momenteel rond de 20 miljard dollar liggen. In 2008 bood Microsoft al eens 47 miljard dollar, maar zag toch van de overname af. Het bedrijf achter Windows heeft naar verluidt ook nu weer interesse getoond hebben.