HOUTEN - Providers hebben de omzet uit mobiele telefonie vorig jaar met bijna 4 procent zien dalen als het gevolg van mobiel internet, de economische situatie en minder inkomsten uit spraak.

Dat meldt onderzoeksbureau Telecompaper maandag. Vooral KPN heeft een flinke klap moeten incasseren.

De totale omzet uit mobiele telecomdiensten kwam in 2011 uit op 6,07 miljard euro. Dat is 3,8 procent minder dan in 2010. In dat jaar namen de opbrengsten uit mobiele telefonie met 0,4 procent af.

Er was bijvoorbeeld minder omzet uit spraak, door verplichte tariefverlagingen. Bovendien zouden de providers last hebben gehad van concurrentiedruk en de slechte economie.

Mobiel internet

Mobiel internet was ook een belangrijke oorzaak. Door bijvoorbeeld Whatsapp namen de sms-inkomsten flink af. De groei van inkomsten uit mobiel internet konden dat niet compenseren.

Non-voice (sms en data) is nu goed voor 36,5 procent van de totale omzet. In 2010 was dat 32 procent.

Verdeling providers

Vooral KPN zag de inkomsten teruglopen, met zo'n 7,4 procent. Bij T-Mobile kwam de daling over heel 2011 uit op 2,8 procent. Bij Vodafone groeide de omzet juist (+1,3 procent).

Wat betreft het aantal actieve simkaarten, 21 miljoen in Nederland, heeft KPN het grootste marktaandeel met 47 procent. Dat is een lichte daling in vergelijking met het jaar daarvoor. Vodafone is goed voor 28 procent en T-Mobile voor 25 procent.