AMSTERDAM – Applicaties in besturingssysteem Android die toegang hebben tot het internet, kunnen ook zonder melding foto’s van smartphones kopiëren en op de eigen servers plaatsen.

Dat onthult the New York Times. Google bevestigt de situatie.

Nadat eerder al een fout in iOS, het mobiele systeem van Apple, ontdekt werd, blijkt dat hetzelfde probleem zich ook voordoet bij Android.

Als een gebruiker van iOS een app toegang geeft tot locatiegegevens kunnen per ongeluk ook foto’s geraadpleegd worden. Apple zal dit waarschijnlijk in een volgende versie verhelpen. Bij Android gaat het probleem nog een stapje verder.

Toestemming

Elke app die van een gebruiker toestemming krijgt om verbinding te maken met het internet, krijgt automatisch ook toestemming om foto’s te kopiëren en op een eigen server op te slaan. Er hoeft dan geen aparte melding te worden weergegeven.

Het is overigens niet bekend of er ook echt apps zijn die dit doen. Lookout, een bedrijf dat beveiliging maakt voor onder meer Android, bevestigt dat het inderdaad mogelijk is foto’s te kopiëren zonder toestemming.

Ook Google laat in een reactie weten dat dit inderdaad kan en het bedrijf overweegt het beleid aan te passen.

SD-kaart

Een woordvoerder legt uit dat het probleem ontstaan is door een eerdere aanpak van Android. De eerste Androidtelefoons sloegen foto’s automatisch op op SD-kaartjes die in de telefoons gestopt werden.

Volgens Google was het niet wenselijk toestemming te geven voor het gebruik van data op de SD-kaartjes omdat gebruikers mogelijk van kaart wisselen en de nieuwe informatie niet willen delen. Wel was er automatisch toestemming om foto’s uit het interne geheugen te kopiëren.
Nu daar steeds meer foto’s worden opgeslagen, is die situatie volgens Google mogelijk niet meer wenselijk.

Update

Het probleem is voor de zoekgigant overigens moeilijk op te lossen. Een update van Android moet door de diverse fabrikanten nog verwerkt worden in de aangepaste versies van de software die op hun smartphones draaien. Dat kan lang duren.