DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant heeft van 2007 tot en met 2011 ruim 32 miljoen euro uitgegeven aan de inhuur van ICT-personeel.

De Zuidelijke Rekenkamer schrijft dat in een kritisch rapport over het ICT-beleid van de provincie dat vrijdag is gepubliceerd.

Het uitgangspunt van de provincie is om eigen mensen te gebruiken op belangrijke functies. In de laatste twee jaar kwamen 8 van 9 projectleiders echter van buiten.

De kosten van inhuur stegen van 2,7 miljoen euro in 2005 tot ruim 8 miljoen in 2009. In totaal werden vorig jaar nog ruim 30 arbeidsplaatsen ingevuld met ingehuurd personeel voor een bedrag van rond de 5 miljoen euro.

Zorgen

Ambtenaren uitten aan de onderzoekers hun zorgen over de ICT-kennis die de provincie minimaal in huis moet hebben. De Zuidelijke Rekenkamer adviseert de provincie om de afhankelijkheid op belangrijke posities zo ver mogelijk te beperken.

De algemene conclusie van de Zuidelijke Rekenkamer is dat het ICT-beleid van Brabant de afgelopen jaren niet daadkrachtig was. De provincie inventariseert nu samen met de Technische Universiteit Eindhoven op welke functies eigen deskundigheid nodig is.

Donderdag vroeg GroenLinks minister Spies (Binnenlandse Zaken) nog om een nieuw onderzoek naar het ICT-beleid van de gehele overheid. De partij denkt dat er nog flink bespaard kan worden.