AMSTERDAM – GroenLinks vraagt donderdag om aanvullend onderzoek naar de ICT-bestedingen en mogelijke besparingen op dit gebied.

De partij zal donderdag tijdens een ICT-debat in de Tweede Kamer aan minister Spies (Binnenlandse Zaken) vragen nieuw onderzoek uit te laten voeren door een onafhankelijke partij.

GroenLinks wil laten uitzoeken hoeveel de overheid kan besparen op ICT-gebied.

De Algemene Rekenkamer presenteerde vorig jaar al de resultaten van een onderzoek naar de ICT-bestedingen. De conclusie was toen dat gebruik van opensourcesoftware geen enorme besparing op zou leveren.

De overheid was volgens het rapport in 2009 ‘slechts’ 88 miljoen euro kwijt aan betaalde software waar ook open varianten van op de markt zijn. Dat is slechts 4 procent van de totale ICT-uitgaven. GroenLinks stelt echter dat het onderzoek niet volledig was.

Onduidelijk

Volgens Tweede Kamerlid Arjan El Fassed is het bovendien onduidelijk hoeveel precies wordt uitgegeven op het gebied van ICT. Potentiële besparingen zijn dus ook onbekend. El Fassed stelt dat er in het onderzoek van de Rekenkamer geen inzicht is gegeven in de onderhoudskosten van applicaties.

Volgens de partij bleek de Rekenkamer niet in staat de ware omvang van mogelijke bezuinigingen in kaart te brengen. “Er is in dat onderzoek alleen gekeken naar desktops bij het Rijk, maar niet naar andere aanvullende software. Bovendien bleven provincies, waterschappen, gemeenten en andere overheidsinstanties buiten beschouwing”, aldus El Fassed.

GroenLinks laat minister Spies beslissen welke onafhankelijke partij het onderzoek moet gaan uitvoeren.