DEN HAAG – Buitenlandse goksites als Bwin, Unibet en Betfair blijven voorlopig gewoon sportweddenschappen van Nederlandse spelers accepteren.

De sites aanvaarden bijvoorbeeld ook een gokje op de uitslag van de vriendschappelijke interland Engeland-Nederland van woensdagavond.

Bij winst voor Oranje ontvang je voor elke ingezette euro €2,58 terug, maar de grootste winstkans ligt bij €3,35 voor elke euro bij een gelijkspel. Een Engelse zege levert €3,15 per ingezette euro op.

De Hoge Raad beschikte deze week dat zulke weddenschappen niet meer zijn toegestaan voor Nederlandse spelers die een gokje willen wagen via de websites van buitenlandse aanbieders van poker, casinospelen en sportweddenschappen.

Niet op zwart

Het gokwezen is echter niet onder de indruk van de uitspraak van de Hoge Raad. ''Ik durf er een goede fles wijn op te zetten dat geen enkele website van de bookmakers op zwart is gegaan’’, zegt voormalig staatssecretaris Robin Linschoten, tegenwoordig woordvoerder en lobbyist voor de Stichting Online Gamen (STIOG).

Volgens Linschoten is de uitspraak van de Hoge Raad niet meer van deze tijd. Het hoogste rechtscollege oordeelde dat conform de Wet op de Kansspelen alleen instanties met een vergunning gokspelletjes op de Nederlandse markt mogen aanbieden.

1964

Aangezien de buitenlandse aanbieders die vergunning niet hebben, aldus de Hoge Raad, mogen zij geen weddenschappen van Nederlanders accepteren. Linschoten: ''Die uitspraak is gebaseerd op een wet uit 1964. De woorden online en website bestonden toen nog niet eens.’’
Volgens hem wordt in de juridische strijd tussen de Lotto enerzijds en de Britse bookmaker Ladbrokes anderzijds een achterhoedegevecht uitgevochten. Dat gevecht heeft intussen tien jaar geduurd.

Nieuwe wetgeving met een liberalere houding ten opzichte van online gamen en gokken is in de maak. Linschoten: ''Wij zullen binnenkort overleg voeren met staatssecretaris Teeven van Justitie en ons voorlopig houden aan de afspraak dat we geen actieve werving zullen doen in Nederland.’’

De voormalige politicus denkt dat de schatkist wel zal varen bij het toestaan van sportweddenschappen zoals op de uitslag van Engeland-Nederland. Nu vloeien bedragen tussen de 100 en 200 miljoen euro vanuit Nederland naar de Europese gokkantoren. Tien procent van het bruto nationaal product van Malta wordt verdiend met sport- en andere weddenschappen.

Inkomsten

''Nederland loopt tientallen miljoenen euro’s aan inkomsten mis door die buitenlandse weddenschappen’’, becijfert Linschoten. ''Die kun je veel beter in Nederland houden door de zaken wettelijk goed te regelen, inclusief waarborgen tegen witwassen en ter voorkoming van gokverslaving. En met een belastingregime van tien procent houdt Nederland er een aardig bedrag aan over.’’

Het ministerie van Justitie wil niet ingaan op maatregelen tegen de buitenlandse bookmakers. Staatssecretaris Teeven zal de Tweede kamer weldra in een brief laten weten hoe hij omgaat met het door de Hoge Raad bekrachtigde verbod. Later dit jaar hoopt hij een wetsvoorstel voor een geliberaliseerde gokmarkt in te dienen.

Blokkeren

De raadsman van de Lotto, Joris van Manen, rekent erop dat de wet voorlopig zal worden gehandhaafd en de buitenlandse goksites zullen worden geblokkeerd, conform het arrest van het hoogste rechtscollege.

''Na tien jaar procederen is het Nederlandse beleid definitief Europroof gebleken. Onze wetgeving biedt een uitstekende mogelijkheid om de buitenlandse aanbieders voortaan buiten de deur te houden’’, stelt Van Manen.

Met succes won hij het pleit voor het standpunt van de Lotto dat aanbieders van kansspelen in Nederland nu eenmaal vergunningsplichtig zijn – en Ladbrokes heeft zo’n vergunning niet. Daarom mogen buitenlandse websites volgens hem geen weddenschappen van Nederlandse gokkers accepteren.

Van Manen: “Als je nu weer aan de kansspelwetgeving gaat sleutelen, loop je de kans dat je Europees weer uit de pas loopt. Dan kun je weer tien jaar procederen om vast te stellen dat de aangepaste wetgeving in orde is. Dan blijf je bezig.”

Concurrentie

Vrijgeven van de vergunningen zoals de staatssecretaris volgens Van Manen kennelijk wil, leidt tot concurrentie en overdadig aanbod. Nu heeft De Lotto het monopolie op het aanbieden van online kansspelen. ''In Engeland zijn heel veel gokverslaafden onder mensen die thuis met een fles wijn of whisky op internet hun inkomen vergokken’’, stelt hij. ''Zo’n situatie moeten we in Nederland niet willen.’’

De buitenlandse bookmakers zijn louter geïnteresseerd in de winsten die in ons land te behalen zijn. ''Zij ruiken hier een gouden kans op vette winsten."

Van Manen pleit voor het vasthouden aan het vergunningenbeleid voor aanbieders als de Lotto, de Staatsloterij en de Postcodeloterij. Uitbreiding van die vergunningen voor internet past heel goed in het Nederlandse kanalisatiebeleid. De vergunninghouders, die onder streng overheidstoezicht staan, kunnen uitstekend in de behoefte om op internet te gokken voorzien.
Maar, zegt hij om in de beeldspraak te blijven: ''Ik durf er niet op te gokken wat Teeven van plan is."