AMSTERDAM – Nederland wordt door de Verenigde Staten niet onder druk gezet om wetgeving rond auteursrechten aan te passen.

Dat laten minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Fred Teeven (Justitie en Veiligheid) weten in een brief.

Er was ophef ontstaan na berichten dat de VS onder meer Spanje en Zweden onder druk had gezet wetgeving rond de bescherming van auteursrechten door te voeren. Het zou dan gaan om maatregelen die de vrijheid op het internet beperken.

De VS dreigde Spanje en Zweden op een zwarte lijst te zetten met landen die weigeren het Amerikaans intellectueel eigendom te beschermen. Rosenthal en Teeven laten weten dat Nederland geen druk heeft ervaren vanuit de VS. Er is überhaupt geen contact geweest over dergelijke wetgeving.

PIPA en SOPA

De minister en staatssecretaris stellen bovendien dat de Amerikaanse regering heeft laten weten dat wetgeving ter bescherming van auteursrechten niet mag leiden tot censuur en dat het het innovatieve karakter van het internet niet in de weg mag staan.

De VS kreeg veel kritiek bij onderhandelingen over nieuwe wetgeving zoals De Protect IP Act (PIPA) en Stop Online Piracy Act (SOPA). Deze wetgeving zou betekenen dat consumenten gemakkelijk van internet afgesloten kunnen worden en zou het bovendien eenvoudig maken een website te blokkeren.

De stemming over PIPA en SOPA is uitgesteld.