AMSTERDAM – Onder meer Facebook, KPN en de Nederlandse politie zijn genomineerd voor een Big Brother Award, de prijs voor de grofste privacyschender van het jaar.

Woensdag werden de genomineerden bekendgemaakt. Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) organiseert de verkiezing en verdeelt de genomineerden in diverse categorieën.

In de categorie overheid zijn de gemeente Rhenen, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Politie- en Opsporingsdiensten genomineerd. Rhenen heeft de twijfelachtige eer te danken aan het voornemen preventieve huiszoekingen te doen bij inwoners vanwege Koninginnedag.

De politie lag afgelopen jaar onder vuur vanwege omstreden spyware en het hacken van slachtffers om zo een waarschuwing te geven dat ze eerder al gehackt waren. Bovendien lappen opsporingsdiensten regelmatig verplichte privacycontroles aan hun laars.

Personen en bedrijven

Ook specifieke personen kunnen genomineerd worden voor een Big Brother Award. Dit jaar zijn dat VVD-Kamerlid Afke Schaart vanwege haar stemgedrag rond privacy, Minister Edith Schippers om de doorstart van het Elektronisch Patiëntendossier en staatssecretaris Fred Teeven omdat hij privacywetgeving wil afzwakken.

Connexxion, Facebook en KPN zijn tot slotte genomineerd in de categorie bedrijven. Connexxion werkte mee bij het oppakken van passagiers met een ‘negroïde uiterlijk’. BoF vreest bij Facebook privacyschending als het bedrijf naar de beurs gaat met persoonsgegevens van gebruikers in handen. KPN is genomineerd vanwege het gebruik van Deep Packet Inspection (DPI) waarmee de inhoud van internetverkeer kán worden ingezien.

De winnaars worden op 7 maart bekendgemaakt. Naast een jury kan ook het publiek een winnaar kiezen via de website van de Big Brother Awards.