AMSTERDAM - Persoonsgegevens van meer dan honderdduizend krantenbezorgers en potentiële krantenbezorgers van de Telegraaf Media Groep zijn door een lek op internet op straat beland.

Door oude software en een slecht gekozen wachtwoord was het eenvoudig om de site te kraken, meldt it-nieuwssite Webwereld dinsdag.

De gegevens stonden op een server van de voormalige krantendistributeur Distriq, nu TMG Distributie. Het betreft vooral jongeren onder de 18 jaar. De gegevens omvatten onder meer namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en de wachtwoorden die de jongeren hadden opgegeven.

Makkelijk

Het lek werd veroorzaakt door een oude versie van de databasesoftware, die diverse lekken bevat. Volgens Webwereld hoeft dat niet meteen een ingang te vormen voor hackers, maar de site werd beveiligd met de gemakkelijk te raden gebruikersnaam en wachtwoord 'admin' en 'manager'.

TMG zegt in een reactie tegen Webwereld dat het probleem bekend is. "Die site is onze verantwoordelijkheid, maar hij staat bij een derde partij. Men was net bezig hem op te ruimen, want we gebruiken hem niet meer." De woordvoerder noemt het 'buitengewoon slordig'.