ENSCHEDE - De Universiteit Twente heeft vanaf maart het snelste internet ter wereld op de campus.

De snelheid wordt verhoogd naar 1 gigabit per seconde, zo meldt de vereniging Studenten Net Twente (SNT) dinsdag.

Het gaat om een gedeelde eerste plaats, want op de universiteit in het Amerikaanse Stanford is het internet net zo snel. ''Maar daar heeft Google het internet opgezet'', aldus SNT-voorzitter Robert Dahmen.

Zo'n 2000 studenten op de Twentse campus profiteren van het internet in hun huizen. In de collegezalen is het internet langzamer, omdat het daar draadloos is. ''Dat netwerk kan die hoge snelheden niet aan. Maar het is ook daar sneller dan gebruikelijk'', aldus Dahmen.

Tien jaar terug had de campus ook het snelste internet. Dat systeem was nu verouderd en wordt verbeterd en wordt nu 50 keer zo snel als in een gemiddeld woonhuis.

Uploaden

Het snelle internet brengt ook regels voor de studenten met zich mee. Zo mogen studenten niet meer dan 50 gigabyte per week uploaden, omdat het razendsnelle internet uitnodigt om op grote schaal illegale content te verspreiden.

Het gigabitnetwerk is aangelegd door ICTS, de IT-afdeling van de universiteit en het Studenten Net Twente, een vereniging van studenten die grote delen van dit netwerk beheert.