AMSTERDAM – Vanaf deze zomer wordt mobiel internet in het buitenland een stuk goedkoper. Het Europees Parlement heeft de prijzen verder aangescherpt.

Dat blijkt uit een stemming dinsdag. Het parlement gaat verder dan het oorspronkelijke voorstel van Eurocommissaris Kroes (Digitale Agenda).

Zij stelde deze zomer voor om het tarief voor 1 MB aan mobiel internet in het buitenland te verlagen naar 90 cent per 1 juli 2012. In 2014 zou de prijs terecht moeten komen op 50 cent. Nu liggen de prijzen meestal nog ruim boven 1 euro.

Het Europees Parlement heeft besloten dat het maximumtarief al deze zomer op 50 cent moet komen te liggen en wil dat dit tarief in 2014 verlaagd wordt naar 20 cent. De tarieven voor bellen en sms’en in het buitenland moeten over twee jaar verlaagd zijn tot 25 cent per minuut en 5 cent per bericht.

Kroes stelde 24 cent per minuut en 10 cent per sms voor. Het streven is dat de verschillen tussen nationaal en internationaal bellen in 2015 nagenoeg verdwenen zijn. De prijzen gelden voor gebruik binnen de Europese Unie.

Teruggefloten

Judith Merkies, Europarlementariër van de PvdA, juicht de verscherping door het Europees Parlement toe, maar is teleurgesteld dat haar voorstel het niet heeft gehaald. Zij wilde de roamingkosten, kosten voor het gebruiken van een ander mobiel netwerk in het buitenland, in 2014 helemaal afschaffen.

“De Europese Commissie was niet ambitieus genoeg in haar oorspron

Protest

De telecomsector is geen voorstander van de plannen van Europa. Vodafone-topman Vittorio Colao dreigde maandag nog met het stopzetten van netwerkinvesteringen als Brussel de plannen doorzet. Kroes had daar geen boodschap aan en zei dinsdag dat ze aan de kant van de consument staat. ''We moeten de mobiele telecomsector concurrerender maken.''