LONDEN - WikiLeaks is begonnen met de publicatie van 5 miljoen e-mails van het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor.

Dat meldde de klokkenluiderssite maandag in een persbericht.

Stratfor is een Amerikaans bedrijf dat informatie over geopolitieke ontwikkelingen verzamelt, analyseert en verkoopt. De e-mails zijn tussen juli 2004 en december 2011 verzonden.

Volgens WikiLeaks zal uit de e-mails blijken dat Stratfor, dubieuze methoden gebruikt, niet onafhankelijk is en vertrouwelijke informatie doorspeelt aan grote bedrijven, zoals Bhopal's Dow Chemical Co. en Lockheed Martin.

Adviseert

In een van de e-mails adviseert CEO George Friedman een analiste die bij een Israëlische informant informatie moet inwinnen over de gezondheidstoestand van Hugo Chavez, de president van Venezuela.

''Je moet de controle over hem krijgen. Controle betekent financiële, seksuele of psychologische controle.''

Assange

Ook over de pogingen van de Verenigde Staten om Julian Assange, oprichter van WikiLeaks, achter de tralies te krijgen zou in de e-mails meer duidelijk worden. Assange is aangehouden in Groot-Brittannië en vecht zijn uitlevering naar Zweden aan. Daar wordt hij verdacht van verkrachting en aanranding.

Assange vreest dat Zweden hem vervolgens zal uitleveren aan de Verenigde Staten, die hem beschuldigen van het openbaar maken van honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten.

Lees alles over WikiLeaks in ons dossier