AMSTERDAM - Er komt een nationaal blokkeersysteem voor websites met ‘onfatsoenlijke inhoud’ in Pakistan. Het systeem gaat 10 miljoen dollar kosten.

Dat meldt de Pakistaanse krant The Daily Times.

De toezichthouder op de telecommunicatie liet eerder deze week al weten dat er een wens is om een dergelijk systeem te ontwikkelen en nu lijkt het plan definitief.

Het filter- en blokkeersysteem moet als een firewall voor het hele land functioneren en heeft de mogelijkheid om de toegang tot een bepaalde website tegen te houden.

Ook moet het systeem de mogelijkheid krijgen om een enkel IP-adres of een reeks IP-adressen te blokkeren.

Godslasterlijk

De autoriteiten hebben sinds oktober vorig jaar al 13.000 websites geblokkeerd vanwege ‘onfatsoenlijke inhoud’. Eerder blokkeerde het al duizenden andere websites omdat die ‘godslasterlijk’ zouden zijn.

De internetwaakhond in het land maakte onlangs bekend de komende maanden 171.000 websites onbereikbaar te willen maken. Pakistaanse internetproviders hebben toen laten weten dat het met het huidige systeem niet mogelijk is.

Nu is er geld vrijgekomen via een speciaal fonds dat erop gericht is onderzoek en ontwikkelingsprojecten te ondersteunen die door de industrie en academici voorgesteld worden.

Blokkades

De Pakistaanse regering kwam al eerder in het nieuws door blokkades van bepaalde websites. Zo blokkeerde het in 2010 Facebook en YouTube nadat een Amerikaanse cartooniste had opgeroepen om tekeningen te maken van de profeet Mohammed.

Vorig jaar dreigde het land Google en YouTube te blokkeren als de websites niet zouden meewerken met onderzoeken naar misdrijven die gerelateerd zijn aan terrorisme.