AMSTERDAM -  De klachten over het gebruik van bittorrent op de Rijksuniversiteit Groningen kwamen niet van Brein.

Dat bevestigt de universiteit zaterdag. De klachten komen van meerdere internationale mediabedrijven, zoals Warner Brothers en Paramount Pictures.

Eerder zei de universiteit dat het bittorentgebruik vanaf 1 maart geblokkeerd wordt omdat Stichting Brein geklaagd had. Dat blijkt niet zo te zijn; de stichting heeft recentelijk helemaal niet geklaagd.

"Die naam is er ingeslopen, omdat we eerder wel veel klachten van hen kregen. Door een communicatiefout is Brein genoemd als reden voor deze blokkade. Dat is niet correct en daar bieden we onze excuses voor aan”, vertelt Cees Sterks, ICT-directeur van de universiteit.

Directeur Tim Kuik van Brein liet vrijdag aan NU.nl weten dat het al lange tijd geen meldingen naar de RUG had gestuurd. Hij zal maandag contact opnemen met de instelling.

Klachten

Volgens ICT-directeur Sterks is het wel zo dat er meldingen binnenkomen over bittorrentverkeer in de universiteitsflats. "In het afgelopen jaar kregen we ruim 3500 klachten waarvan er 400 officieel en gegrond waren", zegt de directeur.  Dit jaar zijn er tot nu toe 30 klachten binnengekomen.

Het blokkeren van het bittorentverkeer zal naar verluidt ongeveer duizend studenten treffen. De universiteit gaat over op deze maatregel omdat het moeilijk zou zijn om elke keer na een klacht een pc af te sluiten.

"Onze securitymanager is twee dagen per week bezig met het opsporen van de studenten en het afsluiten van de computers. We kunnen die tijd beter besteden", aldus Sterks.