MUSSEL - De aankondiging dat de biechtsite van de Groningse dominee S. Van der Veen een groot succes zou zijn, blijkt zwaar overtrokken. De site (eind januari gelanceerd) zou volgens verschillende media, waaronder het ANP, inmiddels bijna 10.000 bezoekers hebben getrokken.

De statistieken van de biechtsite leggen een andere waarheid bloot. De site telde in januari geen 10.000 bezoekers, maar bijna 10.000 hits. In de openingsmaand telde de site 421 visits tegen ruim 1600 in februari. In februari staat de teller inmiddels op ruim 30.000 hits. Vooral sinds de aankondiging van het zogenaamde succes zijn de lezersstatistieken explosief gestegen.

Gelovigen en ongelovigen kunnen op de site biechten aan de dominee en zijn vrouw over veelal zware problemen als zelfdoding, overspel, incest of relaties.

Dat heeft Van der Veen maandag gemeld. “We proberen mensen door te verwijzen naar professionele hulpinstanties, of toch troost te bieden via de kerk”, vertelt hij. Voor zover Van der Veen weet is het initiatief uniek in de wereld. “We hebben de afgelopen weken aandacht gehad van media uit de hele wereld.”

Het idee ontstond uit een verlangen de kerkelijke troost te combineren met de moderne communicatiemiddelen. “De behoefte aan de kerk is er echt nog wel anno 2004”, stelt Van der Veen. “Het prikkelende idee dat van geloof uit gaat is van alle tijden. Maar de tijd ontbreekt meestal. Via internet is dat hiaat makkelijk te verhelpen.”