ZUTPHEN - Het Engelse kansspelbedrijf Betfair mag Nederlanders niet laten gokken op internet. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Zutphen. De Lotto, die de zaak tegen Betfair had aangespannen, is verheugd over het oordeel.

Betfair.com dacht de Nederlandse wet te kunnen omzeilen door niet zelf kansspelen aan te bieden, maar internetgebruikers de mogelijkheid te geven gokspelen uit te wisselen.

Volgens de rechter geeft Betfair mensen wel gelegenheid om aan kansspelen deel te nemen en dat is door de Wet op de Kansspelen verboden. In Nederland heeft De Lotto een exclusieve vergunning voor het gokken via internet. Buitenlandse goksites kunnen hierdoor in Nederland geen voet aan de grond krijgen.

Kazaa-uitspraak

Betfair deed een beroep op de Kazaa-uitspraak van de Hoge Raad eind vorig jaar. Daarin werd de muziekuitwisseldienst niet schuldig geacht aan inbreuk op auteursrechten. De internetdienst is enkel aanbieder van een muziekuitwisselingsprogramma en kan niet op inbreuk worden aangesproken.

De rechter vindt dat Betfair wel degelijk verantwoordelijk is voor het gokaanbod op zijn website. Het gokken verloopt via de website, Betfair incasseert de inzet, keert bedragen aan winnaars uit, ontvangt commissie van de winnende speler en onderhoudt de helpdesk.

Binnenlandse kwestie

Het is het eerste vonnis over grensoverschrijdend gokken op internet na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in november. In de zogenaamde Gambelli-uitspraak is bepaald dat het organiseren van kansspelen op internet een binnenlandse kwestie is.