AMSTERDAM – De Rijksuniversiteit Groningen gaat al het bittorrentverkeer in studentenflats blokkeren.

Dat bevestigt woordvoerder Jos Speekman van de universiteit tegenover NU.nl na berichtgeving van Tweakers.net. Het gaat om flats die aangesloten zijn op het universiteitsnetwerk.

De maatregel wordt genomen nadat de Rijksuniversiteit Groningen verschillende keren op de vingers is getikt door Stichting Brein. Dit omdat er bestanden geüpload worden via het netwerk van de universiteit. Volgens Speekman gebeurde dit enkele keren per maand.

Uploaden is illegaal, terwijl het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal niet strafbaar is. Tot nu toe werden computers na klachten van Brein altijd afgesloten. Pas als de student kon laten zien dat het bittorentprogramma verwijderd is, werd het netwerk weer bereikbaar. Volgens de woordvoerder levert dat echter veel extra werk op.

Downloaden

Het blokkeren van al het bittorrentverkeer is gemakkelijker. Bijkomstigheid is wel dat ook downloaden niet meer mogelijk is. Bovendien kan bittorrent ook gebruikt worden voor het uitwisselen van grote bestanden die niets te maken hebben met auteursrecht.

De woordvoerder zegt tegenover NU.nl dat het verkeer helemaal afgesloten wordt omdat het niet te doen is om elke keer na een melding van Brein een pc af te sluiten. RuG is zich ervan bewust dat bittorentprogramma's ook te gebruiken zijn zonder bestanden te uploaden, maar vindt dat geen reden om af te zien van de maatregel.

Volgens de RuG zijn er nog geen klachten binnengekomen van de studenten. De blokkade wordt 1 maart ingevoerd.