AMSTERDAM – De derde oprichter van Apple die na 12 dagen het bedrijf verliet, had zijn vertrek uitgesteld als hij de enorme groei had kunnen voorspellen. Hij had succes echter pas later verwacht.

Dat schrijft Ron Wayne in een bericht op Facebook. Wayne was naast Steve Jobs en Steve Wozniak één van de oprichters van Apple, maar wordt door zijn vroege vertrek vaak vergeten.

Als hij niet vertrokken was, had hij een aandeel 10 procent in Apple gehad. Dat zou nu tientallen miljarden dollars waard zijn. Hij verkocht zijn aandelen 12 dagen na de oprichting van Apple voor 800 dollar.

Wayne ontkent overigens dat hij miljarden verloren heeft. “Het zijn eerder tientallen miljoenen. Apple heeft ook moeilijke tijden gehad.” Bovendien zou Wayne alsnog uit het bedrijf gestapt zijn, maar had hij zijn vertrek graag uitgesteld.

Vier jaar

Bovendien, zo schrijft Wayne, kon hij niet inschatten wanneer het bedrijf succesvol zou worden. "Het was onduidelijk wat ik moest opgeven en waarvoor."

“Als ik geweten had dat er 300 mensen miljonairs zouden zijn in de eerste vier jaar, had ik die jaren nog wel uitgezeten”, schrijft Wayne. “Daarna was ik alsnog weggegaan. Steve en Steve hadden hun project. Ze wilden de wereld veranderen op hun manier. Ik wilde de wereld veranderen op mijn manier.”