AMSTERDAM - Techgiganten als Amazon, Apple, Google, Microsoft, RIM en HP hebben afgesproken consumenten meer informatie te geven over welke privégegevens gebruikt worden door applicaties.

Dat maakte de procureur-generaal Kamala Harris in Californië donderdag bekend.

De bedrijven hebben afgesproken de persoonlijke gegevens van klanten te beschermen en hen van te voren beter in te lichten over welke privégegevens gebruikt worden. Nu laat dat volgens Harris bij heel veel apps te wensen over.

De meldingen die gegeven worden voor een app gedownload wordt, zijn volgens hem vaak niet compleet.

Afspraken

Volgens de Online Privacy Protection Act die in 2004 werd gesloten werd, moet gebruik van privacygevoelige gegevens van te voren gemeld worden. Volgens Harris hebben veel bedrijven deze wet aan hun laars gelapt omdat niet duidelijk was dat de regels ook gelden voor mobiele apps.

De zes bedrijven zullen over zes maanden met Harris om de tafel gaan zitten. Dan wordt gesproken over hoe de bedrijven kunnen zorgen dat de ontwikkelaars van applicaties zich ook aan de afspraken houden.

Harris erkent dat er geen precieze planning is. Het is dus ook onduidelijk wanneer de afspraken in praktijk worden gebracht.