BRUSSEL - Antipiraterijwet ACTA wordt voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie. Dat maakte Europees Commissaris Karel De Gucht (Handel) woensdag bekend.

De Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is een verdrag dat piraterij en de handel op internet tegen moet gaan.

De wet roept veel tegenstand op. Er wordt gevreesd voor een beperking van de vrijheid van het gebruik van internet. De Gucht bestreed dat, maar laat nu het hoogste rechtsorgaan binnen de Europese Unie duidelijkheid geven over de regels.

''We moeten een debat kunnen voeren op basis van feiten, niet op basis van geruchten'', aldus De Gucht. ''We moeten de mist van onduidelijkheid openbreken.'' Het Europees Hof zal gaan kijken of ACTA in strijd is met fundamentele rechten in Europa zoals de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van informatie en het recht op bescherming.

Nederland

In Nederland werd er door een Kamermeerderheid al gevraagd om het oordeel van het Europees Hof. In landen als Duitsland en Slowakije werd het ondertekenen van ACTA bovendien uitgesteld. Polen zag helemaal af van ondertekening.

Na de behandeling door het Europees Hof zal het Europees Parlement een oordeel vellen over het verdrag. Voorstanders benadrukken dat het verdrag niet verder gaat dan huidige wetten in Europa, maar dat het alleen gemakkelijker wordt om piraterij buiten Europa aan te pakken.