ALBANY - Kim Dotcom, de vorige maand opgepakte oprichter van de de website Megaupload, is woensdag vrijgelaten na het betalen van een borgsom.

Een rechter in de stad Auckland vond in tegenstelling tot het Openbaar Ministerie dat er geen sprake is van vluchtgevaar. Dat meldden media in Nieuw-Zeeland.

Dotcom (38), geboren als Kim Schmitz, wordt ervan beschuldigd dat hij miljoenen heeft verdiend door via zijn website illegale kopieën te verspreiden van auteursrechtelijk beschermde films, muziek en software. Zelf zegt de Duitser dat hij slechts online opslagcapaciteit verkoopt.

Vluchtgevaar

De kans dat Dotcom zou vluchten is volgens de rechter nihil omdat hij niet bij zijn geld kan. Volgens media in Nieuw-Zeeland mag Dotcom overigens geen gebruikmaken van het internet en mag hij zich niet verder dan 80 kilometer van zijn huis begeven. Bovendien moet hij de politie 24 uur per dag op de hoogte stellen van eventuele afspraken die hij buiten de deur heeft.

Naast Schmitz waren nog drie verdachten aangehouden op verzoek van de Amerikaanse federale recherchedienst FBI. Onder hen was een 29-jarige Nederlander. Hij was eerder al vrijgelaten na het betalen van een borgsom, net als de twee andere verdachten.

Inval

De vier werden gearresteerd tijdens een inval in Dotcoms luxueuze landhuis op het Nieuw-Zeelandse platteland. Daarbij werden onder meer 20 exclusieve auto's in beslag genomen. De website van Megaupload werd uit de lucht gehaald.

De Verenigde Staten willen dat de verdachten worden uitgeleverd. De rechter in Nieuw-Zeeland moet zich nog buigen over dat verzoek.

Baas Megaupload vrij