SYDNEY - Muziekuitwisseldienst KaZaA voelt zich vogelvrij verklaard door de muziekindustrie. KaZaA is het doelwit in een kostbare internationale juridische strijd, betoogde de advocaat namens het bedrijf dinsdag voor de rechtbank in Sydney. Na de Nederlandse en de Amerikaanse, is de Australische muziekindustrie de derde die eist dat de internetdienst stopt.

De Australische auteursrechtenbeschermers hebben een groot onderzoek afgerond, waaruit blijkt dat maandelijks 20 miljoen mensen met KaZaA muziekbestanden uitwisselen. Dat kost platenmaatschappijen 2 miljard dollar.

Sharman Networks, de eigenaar van KaZaA, vindt het oneerlijk dat het bedrijf zich in meerdere landen tegelijk moet verdedigen. ,,En het enige doel is de vernietiging van een distributiemodel'', verklaarde advocaat Casselman buiten de rechtszaal tegenover de Australische tv-zender ABC.

Eind vorig jaar bepaalde de Nederlandse Hoge Raad dat KaZaA niet verantwoordelijk is voor schending van de auteursrechten door zijn gebruikers. Het was de allereerste keer dat de hoogste nationale rechter zich over het programma uitsprak. In de Verenigde Staten loopt eenzelfde procedure. KaZaA wil dat de Australische rechter op het resultaat van die zaak wacht.

Vorige week kregen vijf Australische platenmaatschappijen van de rechter toestemming om de kantoren van Sharman Networks te doorzoeken op bewijs voor opzettelijke auteursrechtenschending door KaZaA. Bij de invallen is apparatuur van Sharman beschadigd en zijn medewerkers van het bedrijf mishandeld. De politie heeft de aangifte van KaZaA nog in onderzoek.