AMSTERDAM - Amerikaanse aanklagers hebben de zaak tegen Megaupload uitgebreid. De oprichters worden nu ook beschuldigd van het stelen van auteursrechtelijk materiaal van websites als YouTube.

Dat meldt de BBC.

In de aanklacht, dat nu 90 pagina’s telt, zijn extra beschuldigingen toegevoegd. De klachten hebben te maken met het overtreden van piraterij-wetten, witwassen en samenzwering.

Uit de nieuwe gewijzigde aanklacht blijkt ook dat 66,6 miljoen mensen gebruikmaakten van de website. Megaupload beweerde zelf dat het om 180 miljoen gebruikers ging.

Gebruikers

Volgens de aanklacht hebben bovendien slechts 5,86 miljoen mensen daadwerkelijk een bestand geüpload. De aanklagers willen daarmee aantonen dat de meeste mensen Megaupload alleen gebruikten om illegale bestanden te downloaden.

Een van Megauploads advocaten zegt dat de regering met de nieuwe beschuldigingen de zaak groter wil maken zonder dat het extra bewijs heeft.

Offline

De FBI haalde Megaupload in januari offline vanwege auteursrechtenschending. De oprichter, Kim Dotcom, en een paar andere medewerkers werden opgepakt in Nieuw-Zeeland. Op dit moment zit alleen Dotcom nog vast.

Een rechter besloot dat de oprichter niet op borgtocht mag worden vrijgelaten. Hij zal tot in ieder geval 22 februari in de cel moeten zitten. Dan vindt de eerste hoorzitting plaats.