AMSTERDAM - Een Britse telecomwaakhond heeft twee in Nederland gevestigde beldiensten een boete opgelegd van 120.000 euro.

De bedrijven maakten sites, waaronder Wikapedia.com en Twttr.com, die wat de URL en het uiterlijk betreft sprekend op Twitter.com en Wikipedia.org leken. Dit verschijnsel, waarbij typefouten van webadressen worden uitgebuit, staat ook wel bekend als 'typosquatting'.

De twee bedrijven, R&D Media Europe en Una Valley BV, organiseerden op deze sites nepprijsvragen die eigenlijk bedoeld waren om mensen dure sms'jes te kunnen sturen.

Volgens de waakhond die in Groot-Brittannië dit soort beldiensten in de gaten houdt, Phonepayplus, overtraden de Nederlandse bedrijven hiermee de brancheregels.

Op dit moment verwijst Wikapedia.com nog steeds naar een (Nederlandse) prijsvraagwebsite. Bezoekers aan Twttr.com worden inmiddels doorgesluisd naar Twitter.com.

Een werknemer van Una Valley laat weten dat het bedrijf nog geen boete heeft ontvangen. "Wij weten net zoveel als jullie", zo luidt de reactie. R&D Media Europe was vrijdagmiddag niet in staat om direct te reageren.