AMSTERDAM - Aanbiedingensite Groupon maakt op een misleidende manier reclame om Nederlandse ondernemers te werven, zo blijkt donderdag uit een uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC).

De RCC beveelt het Amerikaanse bedrijf om zijn reclames in Nederland aan te passen. De website wekt ten onrechte de indruk dat de informatie over gebruikers van Groupon gebaseerd is op Nederlandse consumenten, terwijl de gegevens in werkelijkheid gebaseerd zijn op Amerikaans koopgedrag.

De uitspraak van de RCC is de uitkomst van een klacht van marketingspecialist Max Kohnstamm. "Groupon heeft ondernemers een consumentengroep beloofd die het bedrijf niet kan waarmaken", zegt Kohnstamm.

Groupon verdient geld door een vergoeding te vragen als het groepen klanten met kortingsbonnen doorstuurt naar een ondernemer. "Per saldo verliest de adverterende ondernemer geld met deze deals. Maar Groupon belooft hem een jong en gretig publiek, dat regelmatig naar hem zal terugkeren. Dat dit niet het geval is, kun je opvatten als een wanprestatie van Groupon", zegt Kohnstamm.

Schadevergoeding

Daarmee lijkt volgens hem de weg vrij te zijn gemaakt voor schadevergoeding aan gedupeerde ondernemers. "Je hebt bijvoorbeeld als restauranteigenaar verliesgevend maaltijden geserveerd, terwijl die klanten nooit meer terugkomen."

De meest kansrijke route hiervoor zou via branchevereniging Horeca Nederland zijn, "want de drempel is te hoog voor een individuele ondernemer".

De uitspraak is wereldwijd een unicum, maar Kohnstamm wijst erop dat in Duitsland en Frankrijk dezelfde informatie op de website van Groupon staat. "Het begrip 'wanprestatie' heeft daar dezelfde betekenis."

De marketingexpert onderneemt de actie vanuit zijn aanstelling bij het opleidingsinstituut SRM. "Wij vinden marketing een zeer fraai vakgebied. Maar ‘het marketingspel’ dient wel fatsoenlijk gespeeld te worden. Misleiden van klanten hoort daar zeker niet bij", zegt Kohnstamm.

Of de uitspraak van de RCC daadwerkelijk consequenties zal hebben moet nog blijken. Groupon was donderdagmiddag niet direct in staat om een reactie te geven.