AMSTERDAM – D66 en VVD willen dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid) opheldering geeft over het feit dat het kinderlijk eenvoudig is sluizen, gemalen, rioleringspompen en bruggen via internet te bedienen.

Dat stelden zij dinsdagavond in een uitzending van het televisieprogramma EenVandaag.

In het programma stelden veiligheidsexperts dat de wachtwoorden van deze objecten gemakkelijk te kraken zijn en dat er soms zelfs helemaal geen wachtwoord nodig is.

Als voorbeeld had het programma de gemalen en riolering van de Zeeuwse gemeente Veere gekraakt. Het password bleek eenvoudig te achterhalen.

Waarschuwen

De National Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) zou al langer waarschuwen voor de kwetsbaarheid van deze SCADA-systemen.

Eerder werd al op de hackersconferentie CCC in Berlijn gewaarschuwd voor kwetsbaarheid van cruciale systemen in het algemeen. Zo slaagden hackers in de VS erin gevangenisdeuren op afstand te openen.

Wachtwoord

De gemeente Veere liet dinsdagavond weten het wachtwoord inmiddels te hebben gewijzigd en het bedrijf dat de objecten beveiligt, te hebben aangesproken op het feit dat de wachtwoorden gemakkelijk te hacken waren.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde in december al voor de kwetsbaarheid van de zogenoemde Scada-systemen.

Een woordvoerster van het centrum bevestigt naar aanleiding van de melding van EenVandaag contact te hebben gehad met de gemeente Veere en haar advies te hebben gegeven over het oplossen van de beveilingsproblemen.