AMSTERDAM – Een Kamermeerderheid zal dinsdagmiddag voor een voorstel tegen het voortijdig ondertekenen van ACTA stemmen. Eerst moet aangetoond worden dat de Nederlandse grondwet niet hoeft te worden aangepast.

GroenLinks stelde dit al eerder voor in de Tweede Kamer en donderdagmiddag zal er officieel gestemd worden over het voorstel.

Kamerlid Arjan El Fassed laat weten dat de partij wil dat de regering het ACTA-verdrag, dat onder meer online piraterij tegen moet gaan, niet tekent zolang niet onomstotelijk vastgesteld is dat het verdrag niet in strijd is met de grondrechten.

Het voorstel is medeondertekend door SP, PvdA en D66. De PVV laat desgevraagd aan NU.nl weten dinsdagmiddag ook voor te stemmen.

Uitgesteld

Ook in Polen, Tsjechië, Slowakije en Duitsland is ondertekening voorlopig uitgesteld. Het ACTA-verdrag is omstreden omdat de onderhandelingen veelal achter gesloten deuren plaatsvonden. Critici zijn bang dat downloaders hard kunnen worden aangepakt en de vrijheid op internet gevaar loopt.

Voorstanders van ACTA, zoals Stichting Brein, laten weten dat de angst gebaseerd is op misinformatie en dat het verdrag niet verder gaat dan Nederlandse of Europese wetten. De Kamer wil dat dit nu uitgezocht wordt zodat dit onomstotelijk vaststaat.

De regering kan dit controleren door ACTA te laten onderzoeken door het Europees Hof. De Europese Commissie ondertekende ACTA al. Het Europees Parlement zal het verdrag later behandelen.

Lees de Twitterberichten over ACTA via NUlive