AMSTERDAM – Stichting Brein en een bron binnen de EU stellen maandag dat er voor EU-burgers niets zal veranderen door het antipiraterij-verdrag ACTA waar veel ophef over is in Europa.

In een verklaring noemt Brein het verdrag zelfs 'vrij mager'.

Een anonieme bron binnen de EU laat weten dat wat er nu toegestaan is in Europa na ACTA ook nog toegestaan zal zijn.

Alle EU-landen moeten het verdrag wel ratificeren als voorbeeld voor andere landen, aldus de bron.

Diverse landen als Polen en Tsjechië hebben al laten weten ACTA voorlopig niet te ondertekenen. Duitsland wacht het standpunt van het Europees Parlement af en ook Nederland heeft nog geen handtekening gezet.

Gesloten deuren

De Europese Commissie heeft ACTA, dat online en offline namaakgoederen en piraterij moet tegen gaan, wel al ondertekend. De totstandkoming van ACTA heeft vooral achter gesloten deuren plaatsgevonden, waardoor angst ontstond voor vergaande maatregelen als het offline halen van consumenten of het ontstaan van mogelijkheden tot censuur.

Inmiddels is al door diverse autoriteiten bevestigd dat dit niet het geval zal zijn. Toch blijven er zorgen dat consumenten straks via rechtszaken aangepakt kunnen worden. Volgens Stichting Brein zijn deze angsten gebaseerd op misinformatie uit de periode dat er weinig duidelijk was over ACTA.

Aanpassingen

In de maandag gepubliceerde verklaring pleit Stichting Brein vóór het antipiraterij-verdrag. Het verandert volgens de stichting helemaal niets aan de wetgeving in de EU of in Nederland. Alleen in landen daarbuiten zouden wetten aangepast moeten worden.

Op die manier wordt het volgens Brein mogelijk om online piraterij te bestrijden. Nu is het in veel landen buiten de EU moeilijk sites aan te pakken vanwege gebrekkige wetgeving.

Duizenden mensen zijn zaterdag in Berlijn, Helsinki en andere Europese steden de straat opgegaan om tegen ACTA te protesteren.

Vrij mager

Brein noemt het uiteindelijke verdrag ‘vrij mager’. In Nederland moet de Tweede Kamer nog debatteren over het verdrag voor er formeel een besluit wordt genomen. Bovendien zal het Europees Parlement ACTA binnenkort inhoudelijk behandelen.