AMSTERDAM – De Europese Commissie wil een wereldwijde limiet voor de prijs van mobiel internet in het buitenland. Nu geldt een grens van bijna 60 euro alleen in Europa.

Volgens The New York Times is er door de Europese Commissie een voorstel ingediend dat in april behandeld zal worden.

Daarin staat dat de limiet van 50 euro (exclusief btw) moet gelden in alle landen wereldwijd. Door een grens te zetten op de kosten van mobiel internet in het buitenland wordt een onverwacht torenhoge rekening vermeden.

Consumenten krijgen na 50 euro aan mobiel internet een waarschuwing en hun verbinding wordt afgesloten. Zij kunnen er handmatig voor kiezen de limiet op te heffen.

Roamingkosten

Mocht het plan aangenomen worden, kan geen enkele Europeaan in het buitenland onbewust een rekening van meer dan zo’n 60 euro (inclusief btw) krijgen voor het gebruik van mobiel internet. In april worden ook nieuwe tarieven voor roaming besproken.

Roaming staat voor het gebruikmaken van het netwerk van een andere provider, wat bij bellen, sms'en of internetten in het buitenland gebeurt. Het voorstel dat er nu ligt, verlaagt het tarief voor 1 MB aan mobiel internet van 50 naar 20 cent en bellen in het buitenland zou 15 cent per minuut gaan kosten.

De nieuwe regels kunnen al per 1 juli ingaan, als het Europees Parlement de plannen in april goedkeurt.