AMSTERDAM - Klanten van KPN kunnen sinds zes uur zaterdagavond weer e-mailen. Dat is later dan gepland.

Het onlangs gehackte telecombedrijf moest extra capaciteit bijplaatsen om het stuwmeer aan berichten te verwerken dat zich het afgelopen etmaal had opgehoopt. Dat kostte meer tijd en moeite dan voorzien.

KPN legde vrijdag noodgedwongen de e-maildienstverlening stil nadat hackers inloggegevens van ruim 500 klanten openbaar hadden gemaakt. Het bedrijf stuurt de klanten nu groepsgewijs een instructiemail, met daarin de uitleg hoe zij hun wachtwoord zo snel mogelijk kunnen veranderen.

Uit onderzoek van NU.nl bleek dat de gelekte gegevens niet afkomstig waren van KPN zelf maar uit een database die toebehoort aan het bedrijf Baby Dump, een verkoper van baby-artikelen.

Het resetten kan nog wat tijd in beslag nemen. Als veel mensen dat tegelijk doen, treedt er een wachttijd op om nieuwe problemen te voorkomen, zei een woordvoerster zaterdagavond.

Wachtwoord

KPN geeft mensen die het oude wachtwoord voor hun KPN-mail ook gebruikten op andere plekken, zoals Marktplaats, de raad om ook daar direct het wachtwoord te veranderen.

In totaal waren ongeveer 2 miljoen klanten getroffen. Zij konden wel mail versturen vanaf hun thuiscomputer, maar geen berichten lezen. Het was evenmin mogelijk om via de webmailapplicatie van KPN e-mail op afstand te openen.